Olănești, una dintre cele mai vechi localități din zona Nistrului de Jos, e o comună cu un potențial turistic mare, însă nevalorificat destul. Aici tradițiile și artele populare au fost mereu la ele acasă. Legenda spune că denumirea satului provine de la olanele confecționate de meșterii din zonă pentru acoperișul caselor, semn că satul era populat de oameni gospodari, pricepuți la tot felul de meșteșuguri. 

 

Cândva Olănești se mândrea cu colectivele artistice, cunoscute la nivel național,  care promovau tradițiile neamului prin cântece și dansuri și evoluau cu regularitate pe scena Casei de cultură din sat. Astăzi, casa de cultură nu le mai permite ansamblurilor artistice să se reunească acolo întrucât necesită o reparație capitală în interior și exterior. 

 

Alexandru Petru Țventarnîi, un tânăr cu simț civic accentuat,  și-a propus să întrebe autoritățile locale despre starea actuală și planurile de renovare ale casei de cultură din Olănești. La data de, 14 martie 2021, Alexandru a organizat   discuția publică „Când și cum rezolvăm  reabilitarea Casei de Cultură din localitate ?”,  la care au participat reprezentanți ai APL, oaspeți de onoare din Oradea și locuitorii din sat preocupați de acest aspect.  

 

Primarul localității, Ostafii Iurie,  a recunoscut că renovarea Casei de Cultură reprezintă o prioritate pentru localitate întrucât se dorește reanimarea vieții culturale, a colectivelor artistice și diversificarea cercurilor de arte, cu precădere pentru copiii și tinerii talentați din sat. Cu toate acestea, Primăria nu dispune de fondurile necesare, bugetul local fiind limitat  și înregistrând deficit bugetar inclusiv și pentru alte activități sociale.

 

Necesitatea rezolvării problemei a fost confirmată și de către directorul casei de cultură, Nicolae Antoci Din anii 90 casa de cultura nu se încălzește deloc. În perioada rece a anului nu putem petrece nici o activitate culturală. Ansamblurile nu pot evolua în costume naționale întrucât e foarte rece. Din anul ’84, casa de cultura nu a avut parte de nicio reparație și e păcat întrucât avem tradiții frumoase ,tradiții frumoase la Olănești. Acoperișul instituției nu a fost niciodată renovat și curge, iar asta afectează întreaga activitate a casei de cultură...”. 

 

Consilierul local, Anatolie Golubenco, a punctat nevoia urgentă de investiții în Casa de Cultură pentru a nu se ajunge la etapa în care casa de cultură nu mai poate fi renovată și singura soluție posibilă fiind doar demolarea imobilului. 

 

Casa de cultură trebuie să fie centrul cultural al satului, așa cum e în satele vecine unde funcționează cercuri artistice, secții de șah și de dans, trebuie să fie un lăcaș care atrage tinerii spre activități bune activități  bune și sănătoase” a mai adăugat  consiliera Natalia Rusu.  

 

Edilul localității a precizat că proiectul de reconstrucție al instituției culturale există, însă nu sunt suficiente surse pentru a începe reparația capitală a imobilului. Pasul următor ar consta în evaluarea tuturor lucrărilor necesare de efectuat și identificarea surselor financiare  pentru aceste lucrări. 

 

Prezent la eveniment ca oaspete de onoare, dl. Guler Ovidiu-Vasile , șef Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională din orașul Oradea, le-a sugerat autorităților să obțină suportul financiar necesar prin aplicarea la diverse proiecte europene așa cum a făcut și Oradea. „Oradea s-a schimbat la față datorită fondurilor europene. Am reușit să refacem clădirile și spațiile publice din oraș. Am dezvoltat economic orașul, iar asta a atras investiții care înseamnă și bugete mai mari pentru administrația localăAvem în portofoliu peste 100 proiecte cu o valoare de 600 milioane EUR... Recomandarea noastră este să aplicați la finanțările nerambursabile accesibile și în Republica Moldova”, a mai adăugat dl. Guler.

 

O altă soluție propusă pentru identificarea fondurilor a fost înfrățirea localității Olănești cu o altă localitate din România și aplicarea la unele proiecte transfrontaliere. Autoritățile s-au arătat deschise și interesate față de subiectul înfrățirii, iar organizatorul evenimentului și-a asumat angajamentul de a susține reprezentanții APL cu informația necesară în acest sens. 

O altă sugestie pentru găsirea fondurilor necesare a fost  lansarea unei campanii de colectare de resurse în rândul diasporei. Această soluție ar putea fi aplicată într-o etapă ulterioară, atunci când se vor cunoaște costurile estimative ale lucrărilor necesar de realizat.

 

Profitând de ocazie, localnicii care au participat la eveniment au accentuat potențialul turistic al zonei și au încurajat autoritățile să se gândească și la acest aspect. Drept răspuns, primarul localității a menționat că este preconizată deschiderea unui muzeu al satului în incinta fostei grădinițe din centrul satului, repararea unor drumuri prioritare de acces, precum și dorința de a amenaja plaja existentă în sat așa încât pe timp de vară să se poată realiza activitățile de agrement pentru locuitori și turiști acolo.

 

Discuția publică a generat multiple idei pentru dezvoltarea comunitară și a pus bazele unei colaborări fructuoase dintre reprezentanții APL și locuitori în vederea soluționării problemei enunțate precum și a altor probleme resimțite. 

 

Pasul  următor  este să cunoaștem mai exact de ce bani avem nevoie și cum îi putem accesa   prin apelarea la unele granturi interne sau externe. Dacă va fi nevoie vom lansa campania de colectare a fondurilor online și offline, prin contribuția din partea diaspori și a locuitorilor. Îmi mai propun să constituim o organizație Obștească  OLAN , prin care vom face diferite activități culturale și care va promova  turismul  local din valea  Nistrului .     

 

Evenimentul a fost organizat în cadrul Programului Lider Comunitar implementat de către AO INVENTO și face parte din cadrul proiectul „Guvernare locală cu tineri”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, în cadrul programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”..